Olievrije compressor of niet?

Ontdek onze kennisbank

Olievrije compressoren

Bij de vraag of je compressor olie vrij of niet moet zijn is het handig om te weten wat het verschil is met een compressor die wel olie nodig heeft. Een olievrije compressor is een compressor waarbij de gecomprimeerde lucht niet in aanraking kan komen met olie. Er zijn verschillende soorten olievrije compressoren, olievrije zuigercompressoren, olievrije schroefcompressoren drooglopend of water gesmeerd. Het grote voordeel van dit soort compressoren is dat er absoluut geen olie uit de compressor in de perslucht kan komen en dus nergens mee in aanraking kan komen wat incidenten zou kunnen veroorzaken. Olievrije compressoren zijn beschikbaar in watergekoelde en luchtgekoelde versies. Een olievrije compressor is milieuvriendelijk, duurzaam en energie efficiënt.

Kiest u nu voor een olievrije of olie gesmeerde compressor? Dit hangt dus vooral af van de kwaliteitseis die wordt gevraagd door het productie proces. Geen olie in de compressieruimte garandeert u 100% preventief geen olie calamiteit in uw productieproces.

Industrieën waar deze compressoren veel terug te vinden zijn, zijn in de voedingsmiddelen, dranken industrie, farmaceutische industrie, verpakkingsindustrie, auto-industrie en elektronica-industrie. De zuiverheid van de lucht is hier van groot belang.

Het nadeel van een olievrije compressor is de aanschafprijs. Deze ligt beduidend hoger dan een olie gesmeerde compressor. Een alternatieve en goedkopere oplossing is met behulp van gespecialiseerde oliefiltratie is olie gesmeerde perslucht goed te filteren waarbij de perslucht technisch identiek is aan olievrije perslucht. Belangrijk in deze oplossing is dat de filterelementen tijdig worden vervangen.

 

Terug naar kennisbank

 

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

 

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie. Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

olievrije-compressor-of-niet-ir-section-v1-1390

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank