Persluchtfilter werking

Ontdek onze kennisbank

De werking van persluchtfilters is verschillend per soort filter. Persluchtfilters kunnen we ruwweg onderscheiden in 3 categorieën. De filtratie van vocht, partikels en olie.

Werking van persluchtfilters voor vochtverwijdering

De werking van een persluchtfilter voor vocht noemen we ook wel een cycloonafscheider. Door de lucht in cirkels te laten stromen in het filterhuis worden vochtdruppels door middelpuntvliedende kracht tegen de filterwand geslagen. Het condensaat wordt onderin het filter verzameld en afgetapt.

Werking van persluchtfilters voor partikelverwijdering

Nadat de perslucht is ontdaan van vocht in druppelvorm kan het verder worden gereinigd in een partikelfilter. De perslucht wordt geforceerd geleid door een specifiek filter element. Dit element laat stofdeeltjes tot een maximale grootte door. De filterelementen zijn verkrijgbaar in verschillende maximale doorlaat diameters zodat het juiste element kan worden gekozen voor de toepassing van de perslucht.

Werking van persluchtfilters voor de verwijdering van olie

Er zijn 2 soorten oliefilters. 1 soort heeft een vergelijkbare werking als een partikelfilter waarbij de olie delen worden opgevangen door filtermateriaal die oliedelen kan opnemen. Als deze filtratie nog niet genoeg is kunnen de overgebleven gasvormige deeltjes (aerosolen)  van olie worden gefilterd met een actief koolfilter. Met deze vorm van filtratie is olievrije perslucht realiseerbaar conform ISO 8573 :2010  klasse 0 voor olie.  

Er zijn veel soorten persluchtfilters. Veel voorkomende filters zijn voorfilters voor een persluchtkoeldroger en nafilters na een ketel of koeldroger. De oliefilters kunnen ook actiefkoolfilterelementen bevatten. Alle filters zijn gebonden aan periodiek onderhoud.

Een persluchtfilter is te herkennen als een hangende pot in het luchtnet. Hierin bevindt zich een uitwisselbaar filterelement. Door dit filterelement stroomt de perslucht. Dit filter heeft een bepaalde fijnheid waardoor het meeste vocht gehalte en olierest gehalte in de perslucht word gefilterd zie hierboven. Dit afgescheiden mengsel van vocht en olie loopt naar de onderkant van het filter waar een vlotter zit. Deze vlotter blaast bij een bepaalde hoeveelheid het vocht door naar een condensaatcleaner ofwel een olie- waterafscheider.

 

Terug naar kennisbank

 

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

 

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie. Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

persluchtfilter-werking-ir-section-v1-1414

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank