Stikstofgenerator werking

Ontdek onze kennisbank

Zelf stikstof produceren is niet alleen goedkoper maar ook duurzaam. Maar hoe werkt zo’n stikstofgenerator eigenlijk? Er zijn twee technologieën om zelf stikstof te produceren.

De eerste manier is de membraan generator. Bij een membraan filter kunnen er zuiverheden van 95% tot 99,5% worden geproduceerd. In een membraan zitten minuscuul kleine gaatjes. Snelle gassen zoals zuurstof, koolstofdioxide en waterdamp zijn klein genoeg om onder druk veroorzaakt door de compressie van lucht van binnenuit door de kleine gaatjes in het membraan naar buiten de te ontsnappen. Op deze manier blijft aan het einde in het membraan uiteindelijk stikstof over.

Stikstof generator werking PSA technologie

De tweede technologie is een PSA stikstofgenerator. Deze generator bestaat uit 2 kolommen welke gevuld zijn met CMS (Carbon Moluculair Sieve). Het CMS heeft de eigenschap om zuurstof moleculen op te nemen onder druk.  De perslucht komt binnen in de stikstofgenerator en vult de eerste kolom. De eerste kolom, bevat de CMS korrels welke de zuurstof absorberen en de reine stikstof blijft over voor het productie proces, na ongeveer 45 seconden als de korrels verzadigd raken schakelt de perslucht toevoer om naar de tweede kolom en wordt de druk afgelaten in de eerste kolom waardoor het CMS gaat regenereren en de zuurstof moleculen los laat. In de tweede kolom gebeurd het proces opnieuw om een zo hoog mogelijke zuiverheid te produceren. Op deze manier wisselen de twee kolommen steeds af. Met een PSA stikstofgenerator kunnen er zuiverheden tot 99,999% worden geproduceerd.

Een stikstofgenerator is een efficiënte en energiezuinige manier van stikstof produceren. Het is zeer kostenbesparend omdat u niet meer afhankelijk bent van uw stikstof leverancier. Met een stikstofgenerator bespaart opslag omdat er geen gasflessen meer nodig zijn.

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

 

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie. Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank