Wat is een compressor?

Ontdek onze kennisbank

Een compressor is een apparaat dat lucht of gas samendrukt. Compressoren komen voor in vele soorten en maten, ook worden ze gebruikt voor veel verschillende doeleinden in industrieën en productie-ondernemingen. Deze apparaten kunnen de perslucht en/of gascompressie verzorgen binnen een bedrijf. Daarbij kan gedacht worden aan pneumatische systemen die een lopende band aansturen, het aandrijven van luchtgereedschap zoals een verfspuit of schroefmachine etc. Er zijn verschillenden soorten compressorblokken. De meest gebruikte soort compressorblokken zijn schroefcompressoren en zuigercompressoren. Beide types hebben zo hun eigen specificaties. Naast lucht worden ze veel gebruikt in het comprimeren van gassen zoals zuurstof, helium, aardgas etc.

Wat doet een compressor ?

Wat een compressor doet is het comprimeren (samenpersen) van gas of lucht, waardoor het onder een verhoogde druk komt te staan. Door middel van een elektromotor worden er zuigers of een schroefblok in werking gebracht waarna de compressor lucht/gas aan gaat zuigen. Deze aangezogen lucht/gas wordt vervolgens in steeds kleinere ruimtes geforceerd waardoor de lucht wordt gecomprimeerd. Hoe vaker de lucht in een kleinere ruimte wordt geforceerd hoe hoger de druk wordt. De gecomprimeerde lucht wordt vervolgens door gepompt naar een buffer. In een compressor bevinden zich veel mechanische onderdelen, draaiende onderdelen, luchtslangen, olieslangen, filters, olie en nog veel meer. Al deze onderdelen maken het daarom ook zeer van belang dat er op een zorgvuldige en veilige manier onderhoud wordt gepleegd door professionals.

 

Terug naar kennisbank

 

wat-is-een-compressor-ir-section-v1-1451

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie.

Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

wat-is-een-compressor-ir-section-v1-1453

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank