Wat is een schroefcompressor?

Ontdek onze kennisbank

Wat is een schroefcompressor?

Een schroefcompressor is een compressor welke is uitgevoerd met een schroefblok. Dit schroefblok wordt aangedreven door een elektromotor. De werking van een schroefcompressor is het volgende. Een schroefcompressor heeft net als iedere andere soort compressor een luchtcircuit. Daarnaast heeft een schroefcompressor een oliecircuit. De olie in schroefcompressor zorgt voor de smering, afdichting en koeling van de schroefcompressor. In een schroefblok zitten 2 wormwielen die in elkaar draaien, hiertussen wordt door ruimte verkleining de lucht gecomprimeerd. De as van het schroefblok wordt aangedreven door een motor.

Werking schroefcompressor

Door middel van een touchpanel of display is de druk instelbaar. Via een drukmeter (pressostaat) kan de onbelaste druk en de belaste druk worden ingesteld. De belaste druk is de druk waarop de compressor aan slaat en de onbelaste druk is wanneer de compressor zijn maximale druk heeft bereikt en in zijn naloop gaat draaien waarna deze vervolgens uit gaat. De naloop van een schroefcompressor is essentieel voor het terug koelen van de olie, de olie blijft dan nog een tijdje door de koeler heen lopen waardoor deze sneller afkoelt. De nalooptijd is gemiddeld circa +/- 3 min. Als de schroefcompressor vaak achter elkaar aanslaat is het energie zuiniger wanneer dit gebeurd als hij nog in zijn naloop draait.

Voordelen schroefcompresssor

De grote voordelen van een schroefcompressor zijn de lage onderhoudskosten en de grote betrouwbaarheid. Voor de meeste industriële toepassingen wordt een schroefcompressor toegepast. De schroefcompressor voorziet een bedrijf van perslucht, vaak in de vorm van aandrijving. Een van de voordelen van een schroefcompressor zijn de grote bedrijfszekerheid en hoge mate efficiëntie die met name in de procesindustrie erg populair is. Schroefcompressoren zijn  geschikt voor drukken tussen de 3,5 bar tot en met 40 bar en capaciteiten van 150 liter tot 100.000 liter per minuut. Schroefcompressoren zijn bij uitstek  geschikt voor continue bedrijf 24/7. 

 

Terug naar kennisbank

 

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie.

Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

wat-is-een-schroefcompressor-ir-section-v1-7

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank