Wat is perslucht?

Ontdek onze kennisbank

Perslucht 

Lucht die wordt aangezogen door een compressor en die vervolgens is gecomprimeerd noemen we perslucht. Perslucht is een essentiële vorm van aandrijvings- en procesenergie in allerlei verschillende industrieën en productie-ondernemingen. Een aantal populaire perslucht energie toepassingen zijn persluchtgereedschappen zoals pneumatische slagmoersleutels, schroevendraaiers en schuurmachines. Een ander voorbeeld is stralen met perslucht. Verreweg de meest gebruikte industriële persluchttoepassing is aandrijving van cilindrische bewegingen in allerlei productie processen verricht door persluchtcilinders. Een veel gebruikte luchtcompressor soort om perslucht energie op te wekken zijn zuigercompressoren en schroefcompressoren. Toepassingen zijn bijvoorbeeld de voedingsmiddelen, dranken industrie, farmaceutische producten, verpakkingen, defensie, scheepvaart, auto-industrie en elektronica. 

Wat is perslucht zuurstof?

Een veelgevraagde toepassing is perslucht zuurstof ook wel gecomprimeerde ademlucht genoemd. Zuurstof wordt nogal eens verward met ademlucht. De lucht die we inademen bestaat voor ongeveer 20% uit zuurstof en voor bijna 80% uit stikstof.  Compressoren speciaal ontworpen voor het vullen van bijvoorbeeld ademlucht cilinders comprimeren buitenlucht en filteren olie en vervuiling uit de perslucht voor het in de ademluchtcilinder gaat. Voorbeelden van gebruikers van de ademluchtcompressor zijn duikers, brandweer, defensie scheepvaart en industriele reiniging. Meer informatie nodig? Neem vandaag nog contact op met de verkoopadviseurs van Van Elewout Kompressoren.

Perslucht energie

Welke compressor het meest duurzaam en energie zuinig is, is afhankelijk van de toepassing en het aantal gemaakte draaiuren in een jaar. Bij weinig draaiuren (compressor slaat enkele keren aan op een dag) is de conventioneel bestuurde  (zuiger) compressor aan te raden, deze wordt vaak direct aangedreven of door middel van een riem (V snaar). De conventionele compressor is bij aanschaf minder kostbaar dan een frequentie geregelde compressor maar verbruikt wel iets meer energie. Bij veel draaiuren (compressor draait bijna non-stop) en een afwisselend perslucht verbruikspatroon is de frequentie geregelde compressor aan te raden. Dit is met name interessant bij een variabele vraag van perslucht. Doordat de compressor zich aanpast aan het persluchtverbruik. Omdat een compressor met een frequentiegeregelde besturing niet regelmatig op hoeft te starten kan bespaart worden op het energie verbruik. Zo wordt alleen de energie gebruikt die nodig is om de job te doen. Een zorgvuldig geselecteerde compressor kan u tot wel 40% energie besparen. De overig verbruikte energie is weer tot 80% terug te winnen in warmte. De specialisten van van Elewout compressoren helpen u graag met het bepalen welke variant en technologie het meest geschikt is voor u.

 

Terug naar kennisbank

 

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie.

Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

wat-is-perslucht-ir-section-v1-19

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank