Werking adsorptiedroger

Ontdek onze kennisbank

Een perslucht adsorptiedroger bestaat uit twee of meer kolommen. Deze kolommen zijn beide gevuld adsorbent oftewel moluculair zeef korrels. De moluculair zeef (moluculair sieve) heeft de eigenschap om watermoleculen te vangen bij een bepaalde druk. Via het persluchtnet komt er perslucht binnen in de adsorptiedroger. De eerste kolom wordt gevuld met lucht en begint de lucht te drogen door het droogmiddel bestaande uit kleine adsorbent korrels die het vocht uit de lucht trekt. Op het moment dat het droogmiddel verzadigd is word de persluchtstroom omgeschakeld en wordt het doorgestuurd naar de tweede kolom. De druk in eerste kolom zakt en blaast af naar de atmosfeer tezamen met de watermoleculen. Een klein volume van de droge perslucht uit kolom 2 wordt gebruikt om de verzadigde korrels in kolom 1 droog te blazen op deze lagere druk. Het zogenaamde regenereren.

De gedroogde lucht wordt doorgestuurd het luchtnet in. Op dit moment is de eerste kolom klaar met regenereren is de cylcus rond en wordt de eerste kolom weer op druk gebracht. Dit process gaat continu door en wordt aangestuurd door een drukdauwpuntmeter welke aan de centrale processor informatie doorgeeft over het behaalde dauwpunt.

Adsorptiedroger werking

Bij gewone koeldrogers wordt de lucht gemiddeld terug gekoeld tot ongeveer 3°C. Indien er nog drogere en schonere lucht word vereist dan is vaak een adsorptiedroger de beste oplossing. Een adsorptiedroger is een zeer betrouwbaar, efficiënt en nauwkeurig apparaat waar de persluchtconditionering mee wordt verzorgd. De droger is ontworpen om industriële perslucht tot een druk dauwpunt te brengen van maximaal -70 °C. Indien er aanvullende eisen zijn van oliefiltratie en of CO2 conversie kan een adsorptiedroger hier mee worden uitgerust naar het niveau instrumentenlucht of ademlucht volgens de EN12021 of de farmacopee. De adsorptiedrogers die van Elewout aanbied zijn uiterst betrouwbaar en duurzaam en modern afgewerkt wat bijdraagt in de uitstraling van het bedrijf.

 

Terug naar kennisbank

 

Uw compressorspecialist

Onze technici geven u graag advies

 

Neem contact op

 

Wij bieden al 50 jaar de beste compressoren voor professioneel gebruik. In heel Nederland leveren wij alles op het gebied van perslucht en gascompressie. Neem direct contact op of laat een bericht achter via ons contactformulier. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

werking-adsorptiedroger-ir-section-v1-59

Op zoek naar meer informatie?

Naar veelgestelde vragen Naar kennisbank