Veelgestelde vragen

Hier vindt u alle antwoorden op veelgestelde vragen

Een greep uit de veelgestelde vragen

Is er altijd compressor nodig voor een gasgenerator?

Een gasgenerator welke zuurstof of stikstof genereert uit omgevingslucht heeft energie nodig om de moleculen van elkaar te splitsen. Deze energie komt uit de compressie van de perslucht. Een compressor met perslucht van hoge kwaliteit is dus altijd noodzakelijk.

veelgestelde-vragen-ir-section-v1-89

Persluchtketel voor of na de koeldroger, wat is de beste installatie plaats?

Beide opstellingen hebben voor en nadelen. E.e.a. ook afhankelijk van de compressor en dan voornamelijk de capaciteit van de nakoeler in de compressor. Bij plaatsing voor de koeldroger is de ketel nat. Nadeel water en mogelijk roest in de ketel. Voordeel de koeldroger wordt minder belast doordat de lucht verder is afgekoeld.

Bij plaatsing na de koeldroger is het voordeel dat de ketel droog is en daardoor ook geen roest. Er bestaat een kans dat de intrede temperatuur van de koeldroger hoger is dan toegestaan.

Hoe kan ik besparen op compressor onderhoud?

Een compressor draait vaak de hele dag. De meeste besparing met compressor onderhoud is te behalen door het regelmatig en professioneel te laten uitvoeren. Wist u bijvoorbeeld dat er met de juiste compressorolie en schone aanzuigfilters zo’n 7 % energiebesparing te behalen valt? Met het verhelpen van luchtlekkages is vaak nog meer besparing te behalen.

Kunnen er ook andere gaslekken opgespoord worden met een Ultrasone lekdetectie meter

Ja dat kan heel goed. Alles wat sist is heel goed hoorbaar met een ultrasone meter. Maar om andere gassen dan lucht op te sporen moet de technisch uitvoerder wel over de juiste expertise beschikken. Zuivere zuurstof, stikstof of bv helium zijn allemaal gassen met hun eigen specifieke eigenschappen en zeker niet ongevaarlijk. Ook de druk van het op te sporen lek is zeker bepalend voor hoe daar mee om te gaan. Een gas op een druk van 300 bar is zeker niet ongevaarlijk. Een goed advies van een betrouwbare leverancier is dus letterlijk goud waard!

Hoe kan ik bepalen hoe groot mijn compressor moet zijn?

Om te bepalen hoe groot uw compressor moet worden moet u eerst nagaan welke apparaten en of gereedschappen tegelijkertijd perslucht kunnen gaan verbruiken. Vervolgens is het zaak om goed na te gaan wat het persluchtverbruik is in liters per minuut per perslucht verbruiker. Tel vervolgens alle verbruikers op. Dit getal is de minimale capaciteit die uw compressor moet hebben. Houdt er rekening mee dat compressoren lang meegaan en dat de compressor capaciteit is gebaseerd op mogelijke groei in de toekomst.

Ontdek ook onze kennisbank

 

Naar kennisbank